Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. április 1., kedd

Medvehagyma krémleves krutonnal

A hétvégi medvehagyma szüret alkalmával félretettem egy adagot, hogy megpróbálkozom levest főzni belőle...még sosem próbáltam, mégcsak nem is ettem, úgyhogy abszolút lutri alapon álltam neki...:-)  mondjuk az is igaz, hogy szemernyi kétség sem gyötört a sikert illetően, hiszen a növényt nagyon szeretjük, miért ne lenne jó a leves belőle?

És valóvan...nem csalódtam, sőt, még kevésnek is tartottam...dupla adag is elfogyott volna pillanatok alatt...Krutonnal isteni finom volt...:-)

Hozzávalók:

20 dkg medvehagyma
4 szál póréhagyma
5 dkg vaj
4 herezd zúzott fokhagyma
2 db kockára vágott közepea burgonya
1 ek liszt
1 l víz
2 tk vegeta
1,5 dl főzőtejszín
Só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

A póréhagymát szeletekre vágjuk, a medvehagymát darabokra tépkedjük, vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a krumplit. Fedő alatt pároljuk pár percet, majd rászórjuk a lisztet és felöntjük vízzel. Vegetával ízesítjük.

Addig főzzük, amíg megpuhul a krumpli. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pépesítjük.  Ízlés szerint sóval, borrsal ízesítjük.  Krutonnal tálaljuk.


Kruton, azaz pirított kenyérkocka házilag

Krémlevesek elengedhetetlen hozzávalója, sőt mi még a bableveshez illetve a savanyú krumplileveshez is szoktunk készíteni...általában sosem elég, amióta Dorka ráérzett az ízére, csak akkor jut nekem is, amikor ő nincs itthon...:-) 

Hozávalók:

10 dkg szikkadt kenyér
3 ek olaj

Elkészítése:

A kenyeret apró kockákra vágjuk és az olajban állandó kevergetés mellett ropogósra sütjük.


2014. március 17., hétfő

Rakott kel

A gyerekeim imádják ezeket a rakott zöldséges darálthúsos, rizses kajákat, ezért aztán úgy gondoltam, ezúttal kelkáposztával készítem el...azt tudtam, hogy Dorka nem rajong túlzottan a kelkáposzta főzelékért, de mivel a rakott dolgokért nagyon, így nem hittem, hogy gond lesz vele...tévedtem, de legalább bebizonyosodott, hogy a káposztát minden formában mellőzni kell, ha itthon eszik... Botika pedig a káposztát félretolta, de a többiből nagyon szépen evett...Hát ő se lesz káposzta kedvelő...pedig nagyon finom volt!:-) 



Hozzávalók:

2 dl  rizs
50 dkg darált hús
Kevés olaj
1/2 fej vöröshagyma

Oregánó
Bazsalikom
2 tk őrölt piros paprika
1 fej kelkáposzta
3 dl tejföl
Bors
Fokhagyma granulátum
5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Pici olajon megpirítjuk, megsózzuk a rizst, majd felöntjük 4 dl vízzel. Nem kevergetjük, mert akkor leragad. Ha elfőtte a levét, levesszük a tűzről és fedő alatt pihentetjük 15-20 percig.

Közben elkészítjük a húst. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a húst, ízlés szerint fűszerezzük, oregánóval, bazsalikommal, sóval. Amikor kifehéredett, rászórjuk a paprikát, és kb 2 dl vízzel felöntjük. Felforraljuk.

A káposztát összevágjuk, lobogó sós vízben kicsit megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet.

Hőálló jénai aljába beleöntjük a rizst, rá a húst a szaftjával együtt, majd a tetejére a káposztát. A káposzta tetejét megkenjük a fokhagyma granulátummal és borssal elkevert tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot.

200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.