Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. szeptember 29., vasárnap

Kárpáti csirkemell

Kislányom egyik nagy kedvence ez mostanában...nem tudok belőle eleget főzni.Persze az is igaz, hogy túl sokat sem merek, hiszen gombás étel, úgyhogy nem lehet sokáig tárolni...mondjuk nem az a fajta kaja ez sem, amit nagyon tárolni kéne...:-)

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
25 dkg gomba
1 kis fej hagyma
Kevés olaj
2 púpos ek liszt
1 csokor friss kapor
5 dl víz
1 kis doboz tejföl fele
1 tk ecet
Só, bors, vegeta ízlés szerint

Elkészítése:

A felkockázott csirkemellet vegetával ízesítjük, majd kevés forró olajban hirtelen megsütjük. Ha megsült borsot szórunk rá.

A kockára vágott hagymát és a szeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, amikor levet engedett, belekeverjük a lisztet, rászórjuk az aprított kapor felét, és apránként, folyamatos kevergetés mellett felöntjük vízzel. Forrás után, pár percig főzzük, aztán hozzáadjuk a tejfölt, majd az ecetet.

Végül ráöntjük a húsra, jól összekeverjük. Rizzsel tálaljuk.


2013. szeptember 27., péntek

Paprikás krumpli

Nem hinném, hogy van olyan magyar ember, aki ne ismerné, és nem evett volna paprikás krumplit...:-) Villámgyorsan, egyszerűen elkészíthető, nagyon kedvelt igazi magyar étel...Igaz ugyan, hogy ezt is, mint minden mást számtalan féleképpen el lehet készíteni, mi a kevésbé zsíros variációt szeretjük...:-) 

Az igazi jó paprikás krumpli titka véleményem szerint a megfelelő mennyiségű hagymán, amitől jó sűrű szaftja lesz, valamint a füstölt kolbász karikákon múlik. Nekünk most épp nincs itthon füstölt kolbász, így lecsókolbásszal helyettesítem, de füstölt virslivel is pótolható...ámde ezekkel közel sem olyan finom...

Hozzávalók:

6-8 szem krumpli
2 nagy fej vöröshagyma
2 ek őrölt piros paprika
1 szál füstölt kolbász/lecsókolbásszal, virslivel helyettesíthető
Olaj
Só, vegeta ízlés szerint

Elkészítése:

A kockára vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről, és belekeverjük az őrölt paprikát, felöntjük kevés vízzel, majd mehet vissza a tűzre. Kicsit besűrűsítjük, és beletesszük a hasábra vágott krumplit. Annyi vizet adunk hozzá, hogy épp csak ellepje a krumplit.

Közepes lángon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor beledobjuk a karikára vágott kolbászt. Nagyobb lángra kapcsoljuk, és pár perc után levehető a tűzről.


2013. szeptember 26., csütörtök

Mascarpone, azaz házi krémsajt

Nem voltam itthon hétfőn este, amikor jön a Boci mobil a házi tejjel, így legnagyobb sajnálatunkra a héten nem tudtam sajtot készíteni...illetve csak így gondoltam...:-) 

Nagyon-nagyon szeretem a mascarpone krémmel készült süteményeket és tortákat...a mascarpone árával azonban nem vagyunk túl jó barátságban, így viszonylag ritkán is készítek belőle süteményt...

Éppen ezért rendkívül belelkesedtem, amikor a világhálón böngészve rátaláltam a házi mascarpone elkészítésének rejtelmeire...méghozzá többféle módon is előállítható...mivel én a takarékosság híve vagyok, így az olcsóbbik megoldást választottam, amihez semmi másra nincs szükség, mint egy nagy doboz (375g) 20%-os tejfölre. A másik alternatíva 3 doboz habtejszín+ 1 fél citrom leve lett volna, de arra jutottam, hogy ennek az árából már meg tudom venni a krémsajtot is, és ebben az esetben nem szórakozok vele itthon...:-) 

A 375g 20%-os tejföl viszont csak 169,-Ft-ba került a Penny-ben szemben a 400,- Ft-os mascarponéval...ekkora különbségért már nekiállok, főleg, hogy igazából sok erőfeszítést nem igényel...:-) 

Ugyanúgy, mint a kemény sajtnál, egy szűrőt kibélelünk egy konyharuhával. A tejfölt kinyitjuk, de nem vesszük ki a dobozából és nem keverjük meg!!!! Betesszük 20 mp-re a mikróba. Így gyorsabb a savó kiválása, ne legyen nagyon meleg, épp csak kézmeleg. Ezután beleborítjuk a konyharuhával bélelt szűrőbe, és megvárjuk, amíg lecsöpög a savó. Pár óra alatt meg is van...aztán egy műanyag zárható dobozba téve mehet a hűtőbe...:-) 1-2 napra...aztán próbasütés...:-) 

A 375 g tejfölből 24 dkg krémsajt lesz, azaz kb egy doboz...és ami a nem mindegy....az az, hogy mindez féláron...:-) 



Aki szeretne még több érdekességet, esetleg hasznos információt, annak ajánlom figyelmébe a következő oldalt: Anya főztje