Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. július 20., szombat

Hurrá nyaralunk

A mai bejegyzésem után egy rövid ideig pihenőre vonulok, merthogy holnap reggel megkezdjük azt az egy hetet, amire már hónapok óta készülünk...végre hátunk mögött hagyjuk a hétköznapokat, és nyaralni indulunk...:)

Vár a Balaton, nagylányom tele izgalommal várja már az utazás pillanatát...lelkesen csomagolja be az elmaradhatatlan játékait, amik velünk utaznak... pici fiam még nem látta a magyar tengert...(jövő hónapban lesz egy éves), a strand, az állatkert, mind-mind újdonság lesz számára...reméljük az időjárás is kedvezni fog nekünk...

Ezalatt az idő alatt nem főzőcskézek...kezdődik a pihi...:

                                                                 2013.07.21-28


2013. július 18., csütörtök

Rakott krumpli

Nagyon gyorsan elkészíthető fogás, és mindig nagy sikert arat...

Hozzávalók:

6-7 szem krumpli
8 tojás
1 szál kolbász
1 nagy doboz tejföl
2 nagy fej hagyma
10 dkg sajt
2-3 gerezd fokhagyma

Bors
Olaj

Elkészítése:

A krumplit héjastól kuktába tesszük főni, és forrástól számított 5 perc alatt puhára főzzük. A tojást keményre főzzük.

Amíg főnek, elkészítjük a szószt: a kockára vágott hagymát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kolbász szeleteket. Amikor kiengedte a zsírját, felöntjük a tejföllel. A végén borssal ízesítjük.

Ha minden hozzávaló elkészült, rétegesen hőálló tálba tesszük: egy réteg krumpli karika, egy réteg tojás karika, egy réteg szósz, egy réteg sajt. Ebből a mennyiségből 2 réteg lesz.

A végén 200 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megpirítjuk a tetejét.


2013. július 17., szerda

Pácolt sertéskockák rozmaringos krumplival

A mai ebédünk alapötletét onnan merítettem, hogy elkezdtem nézegetni a neten különböző gaszto oldalak fényképeit, amíg az egyiken megakadt a szemen egy pataki tálon...ekkor már biztos voltam benne, hogy a mai ebéd abban fog készülni, a kérdés csak az maradt, hogy mi, és hogyan...? De hamar összeállt a kép...:)

Hozzávalók:

0,5 kg sertés lapocka kockázva
fél evőkanál só

páchoz:

fél evőkanál vegeta
2 evőkanál mustár
2 evőkanál olaj
2 db friss babérlevél darabokra tépkedve
2 teáskanál só (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
2 teáskanál fokhagyma granulátum

körethez:

5 db krumpli hasábba vágva
1 szál friss rozmaring

Elkészítése:

Előző este besózzuk a húst, elkészítjük a pácot: a hozzávalókat összekeverjük, és bekenjük vele a húst. Beáztatjuk a pataki tálat.

Másnap beletesszük a húst a cseréptálba, és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, egyenlőre a köret nélkül...

Fél óra elteltével betakarjuk a husikat a hasábkrumplikkal, megszórjuk apróra vágott rozmaring levelekkel, és a tetejét befedjük paradicsom karikákkal....mehet vissza a sütőbe...

Amikor megpuhult, erre további egy órát nyugodtan lehet számolni, akkor levesszük a tetőt róla, és még fél órát pirítjuk...:)