Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. július 30., kedd

Zöldbab főzelék tyúkpörkölttel

Az egyik dolog, amit nagyon szerettem az iskolai menzán, az az volt, hogy a pörköltet főzelékkel adták...ez olyannyira megmaradt, hogy annak ellenére, hogy eléggé tésztás vagyok, gyakran csinálok köretnek főzeléket pörkölt mellé.

Zöldbab főzelék hozzávalói:

1 kg zöldbab
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
Olaj
1 evőkanál őrölt paprika

Vegeta
1 csokor friss petrezselyem levél

Elkészítése:

A zöldbabot feltesszük főni annyi vízzel, hogy az ellepje. Sóval, vegetával ízesítjük. Közepes lángon puhára főzzük.

Amikor megpuhult, elkészítjük a rántást: a felhevített olajba belekeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk az őrölt paprikát. A rántás elkészült, nincs más dolgunk, mint belefőzni a zöldbabba. Rántással együtt főzzük még 5 percig, majd a végén beleszórjuk az összevágott petrezselymet.

Tyúkpörkölt

Hozzávalói:

1 kg tetszőleges tyúkhús, nálunk a comb és a nyak az abszolút favorit
2 fej nagyobb méretű vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 csapott evőkanál őrölt piros paprika

Olaj

Elkészítése:

A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát rázúzzuk, megsózzuk, kevés olajon megdinszteljük. Beletesszük a fazékba a húst is, és fehéredésig pároljuk együtt a hagymával. Közben levet is ereszt.... Rákanalazzuk az őrölt paprikát, majd felöntjük vízzel, épp, hogy ellepje. Hagyjuk főni....

Hébe-hóba azért ránézünk,megkeverjük, nehogy leégjen. Ha szükséges, engedünk még rá vizet. 



A tyúk vénségétől függően főhet akár 3-4 órát is, mire teljesen omlósra megpuhul, ezzel mindenképp számolni kell, ha tyúkból főzünk pörit...:-)
                        

                                 

Marhahúsleves cérnametélttel

Húslevest készíteni nagyon szeretek, mert roppant mód egyszerű, elfődögél magában, sok teendő nincs vele és igen finom, akár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét...:-)

Hozzávalók:

2 db nagyobb marha húsoscsont
2 db petrezselyem gyökér
4 db nagyobb sárgarépa
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 közepes méterű zellergumó fele
1 fél karalábé
1 TV paprika
8-10 szem egész bors

Vegeta
1 csokor petrezselyem levél
2-3 db cseresznye paprika, az erős ízek kedvelőinek...:)
10 dkg cérnametélt

Elkészítése:

A csontokat felrakjuk főni annyi vízben, hogy az ellepje. Ha forr, leöntjük az első levét, így nem kell majd haboljuk, és elkerülhetjük azt a bosszantó végkifejletet, hogy négy óra főzés után zavaros lesz.

A sárgarépát, petrezselymet négy felé vágjuk hosszában, feldaraboljuk a zellert, és a karalábét is nagyobb darabokra, a vöröshagymát egészben tesszük bele, ha az összes zöldség a csont mellett van a fazékban, felöntjük bő vízzel, mert a négy óra alatt sokat elfő.

Először nagyobb lángra kapcsolunk alatta, majd forrást követően kis lángon  fő tovább.  4 órán keresztül főzzük lassú tűzön, a vége felé ízesítjük sóval, vegetával.

Felteszünk vizet, és kifőzzük a cérnametéltet.



Amikor elkészült a levesünk, leszűrjük a levét egy tálba, a zöldségeket és a tésztát külön tálaljuk.
                                    

                                     

2013. július 29., hétfő

Barátfüle kicsit másképp



Letelt az egy hét, véget ért a nyaralás...ismét itt vagyok, főzőcskére fel!!! :-)

Nagypapám apatini származású, ő hozta onnan ezt a receptet, és általa ismertük, és szerettük meg mi is...ő csak pelstili-nek hívja...maga a szó jelentése annyi: párnácska, mert olyan ez az étel, mint a barátfüle....csak éppen ízre egészen más...:)

Hozzávalók:

a tésztához:

50 dkg liszt
4 tojás
1 teáskanál só
kb 1 dl víz

a töltelékhez:

2 szem krumpli
1 csokor friss petrezselyem
1 kávéskanál só
1 tojás (elmaradhat)

a szószhoz:

3 szelet szárazabb kenyér
kevés olaj
1 kávéskanál só
3 kávéskanál őrölt piros paprika
2 kis doboz tejföl

Elkészítése:

Meggyúrjuk a tésztát a hozzávalókból, arra figyeljünk, hogy ne legyen kemény, puhábbra gyúrjuk. Ha összeállt, papírvékonyra kisodorjuk.

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és vízben megfőzzük. Utána összetörjük villával, az apróra vágott petrezselyemmel, sóval és a tojással összekeverjük.

Diónyi kupacokat teszünk belőle a tésztára. A kupacokat kb 3 cm távolságba tesszük egymástól szép sorban egészen a tészta feléig. A tészta másik felét ráhajtjuk.

Derelyevágóval  körbevágjuk a "párnácskákat". Lobogó vízben kifőzzük.

Elkészítjük a szószt: A kenyeret apró kockákra vágjuk, megsózzuk, és kevés olajon megpirítjuk. Rászórjuk az őrölt paprikát, és a tejfölt.

Arra figyeljünk, hogy csak közvetlenül tálalás előtt keverjük össze a szószt a tésztával, hogy jó szaftos maradjon.