Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. július 30., kedd

Zöldbab főzelék tyúkpörkölttel

Az egyik dolog, amit nagyon szerettem az iskolai menzán, az az volt, hogy a pörköltet főzelékkel adták...ez olyannyira megmaradt, hogy annak ellenére, hogy eléggé tésztás vagyok, gyakran csinálok köretnek főzeléket pörkölt mellé.

Zöldbab főzelék hozzávalói:

1 kg zöldbab
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
Olaj
1 evőkanál őrölt paprika

Vegeta
1 csokor friss petrezselyem levél

Elkészítése:

A zöldbabot feltesszük főni annyi vízzel, hogy az ellepje. Sóval, vegetával ízesítjük. Közepes lángon puhára főzzük.

Amikor megpuhult, elkészítjük a rántást: a felhevített olajba belekeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk az őrölt paprikát. A rántás elkészült, nincs más dolgunk, mint belefőzni a zöldbabba. Rántással együtt főzzük még 5 percig, majd a végén beleszórjuk az összevágott petrezselymet.

Tyúkpörkölt

Hozzávalói:

1 kg tetszőleges tyúkhús, nálunk a comb és a nyak az abszolút favorit
2 fej nagyobb méretű vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 csapott evőkanál őrölt piros paprika

Olaj

Elkészítése:

A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát rázúzzuk, megsózzuk, kevés olajon megdinszteljük. Beletesszük a fazékba a húst is, és fehéredésig pároljuk együtt a hagymával. Közben levet is ereszt.... Rákanalazzuk az őrölt paprikát, majd felöntjük vízzel, épp, hogy ellepje. Hagyjuk főni....

Hébe-hóba azért ránézünk,megkeverjük, nehogy leégjen. Ha szükséges, engedünk még rá vizet. 



A tyúk vénségétől függően főhet akár 3-4 órát is, mire teljesen omlósra megpuhul, ezzel mindenképp számolni kell, ha tyúkból főzünk pörit...:-)
                        

                                 

Nincsenek megjegyzések: