Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. július 31., szerda

Kávés gyümölcsjégkrém házilag

A forró nyári napok elengedhetetlen fogása a fagyi, vagy jégkrém...nekem személy szerint teljesen mindegy, csak édes és hűvös legyen...

De legyen szó akár fagyiról, vagy jégkrémről, sajnos mindegyiket horror áron árulják újabban, ezért döntöttem úgy, hogy magam fogok készíteni, hogy egész nyáron a hétköznapok része lehessen, és nem csak a gyerekeknek...

Így jóval költséghatékonyabb, arról nem beszélve, hogy saját magam találhatok ki finomabbnál finomabb összeállításokat.

A joghurt alapösszetevő, most éppen ananászosat találtam a hűtőben, és mivel tombol a barack szezon, egyértelmű, hogy a gyümölcs őszibarack lett, és mivel épp kávézni készültem, hirtelen ötlettől vezérelve beleöntöttem egy kiskanállal.

Így született meg a mai jégkrémünk...

Hozzávalók:

1 doboz ananászos joghurt
3 db őszibarack
1 kávéskanál presszó kávé

6 db-os jégkrémforma ( IKEÁ-ban kapható)

Elkészítése:

A hozzávalókat botmixerrel összeturmixoljuk, beleöntjük a formákba, és már mehet is a fagyra...csak győzzük kivárni, amíg megfagy....:-)




Jeges kávé...hűsítő finomság a forró nyári napokra

Nem tartott sokáig a felfrissülős kellemes idő, ha lehet hinni az előrejelzésnek, ismét jön a kánikula...ebben a nagy melegben ki ne vágyna egy jéghideg finomságra?

A facebookot böngészve találtam rá erre a nagyszerű ötletre, és azonnal kedvet kaptam, hogy ki is próbáljam...koffeinmentes kávéból készítettem, mert biztos voltam benne, hogy a kislányom is le fog rá csapni, és végül jól tettem...épp, hogy csak a megkóstolásig jutottam...:-) 

De ez is épp elég volt ahhoz, hogy belássam, ezt rendszeresíteni fogom a forró nyári napokra...:-) 

Hozzávalók:

4 adag presszókávé
1 pohár tej
ízlés szerint cukor

Elkészítése:

Lefőzzük a kávét...nekem kotyogóm van, ebből 2 adagot gyártottam le, mint ahogy azt már említettem, koffeinmentes változatban...

A lefőtt kávét jégkockatartóba öntjük, megvárjuk, amíg kihűl annyira, hogy készen álljon a fagyasztásra, ezután "hűvösre" tesszük.

Amikor megdermedt, el is készíthető a jegeskávé: egy pohár tejbe ízlés szerint cukrot teszünk, majd attól függően, pakoljuk meg jégkockába zárt kávéval, hogy milyen erősen szeretjük...én 4 kockát használtam fel egy adagra...




2013. július 30., kedd

Zöldbab főzelék tyúkpörkölttel

Az egyik dolog, amit nagyon szerettem az iskolai menzán, az az volt, hogy a pörköltet főzelékkel adták...ez olyannyira megmaradt, hogy annak ellenére, hogy eléggé tésztás vagyok, gyakran csinálok köretnek főzeléket pörkölt mellé.

Zöldbab főzelék hozzávalói:

1 kg zöldbab
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
Olaj
1 evőkanál őrölt paprika

Vegeta
1 csokor friss petrezselyem levél

Elkészítése:

A zöldbabot feltesszük főni annyi vízzel, hogy az ellepje. Sóval, vegetával ízesítjük. Közepes lángon puhára főzzük.

Amikor megpuhult, elkészítjük a rántást: a felhevített olajba belekeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk az őrölt paprikát. A rántás elkészült, nincs más dolgunk, mint belefőzni a zöldbabba. Rántással együtt főzzük még 5 percig, majd a végén beleszórjuk az összevágott petrezselymet.

Tyúkpörkölt

Hozzávalói:

1 kg tetszőleges tyúkhús, nálunk a comb és a nyak az abszolút favorit
2 fej nagyobb méretű vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 csapott evőkanál őrölt piros paprika

Olaj

Elkészítése:

A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát rázúzzuk, megsózzuk, kevés olajon megdinszteljük. Beletesszük a fazékba a húst is, és fehéredésig pároljuk együtt a hagymával. Közben levet is ereszt.... Rákanalazzuk az őrölt paprikát, majd felöntjük vízzel, épp, hogy ellepje. Hagyjuk főni....

Hébe-hóba azért ránézünk,megkeverjük, nehogy leégjen. Ha szükséges, engedünk még rá vizet. 



A tyúk vénségétől függően főhet akár 3-4 órát is, mire teljesen omlósra megpuhul, ezzel mindenképp számolni kell, ha tyúkból főzünk pörit...:-)