Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. január 27., hétfő

Pulykaragu leves

Nagyon levesesek vagyuk, ezért hát szinte minden nap levessel indul nálunk az ebéd. Vasárnaponként többnyire vagy húsleves van, vagy valami féle ragu. Mindegyiket imadjuk. Különféle képpen variáljuk, vagy a hússal, vagy a tésztával, hogy némiképp azért más legyen.

Ma pulykacombból készült, ami még a benne lévő inak dacára is valami csudafinom...:-) 

Hozzávalók:

2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
20 dkg gomba
2 pulyka alsócomb kockára vágva
1 kis fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss zeller zöldje aprítva
Kevés olaj

Vegeta
Pár szem egész bors
2 marék cérnametélt

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát, a szeletelt sárgarépával, és petrezselyem gyökérrel valamint a kockázott hússal megpároljuk. Felengedjük vízzel, hozzáadjuk az előzőleg megtisztított és felszeletelt gombát és takaréklángon 2-3 órán keresztül főzzük.

Ha forrásnál habosodik, ügyeljünk rá, hogy a habot távolítsuk el. Ízesítjük ízlés szerint sóval, vegetával, egész borssal.

A végén belefőzzük a cérnametéltet és megszórjuk aprïtott zeller zöldjével.


2014. január 23., csütörtök

Savanyú káposztás tészta

Biztosan lesznek páran, akik furcsán fognak nézni e recept láttán, de higgyék el, nagyon, de nagyon finom!! Mi legalább is nagyon szeretjük. 

Ez is egy olyan kaja, ami "maradékból" készül. A székelykáposzta egy olyan kaja, amit nem lehet kis mennyiségben főzni, bár nálunk nem szokott túl hosszú életű lenni ez sem, így amikor főzünk, elveszünk belőle 30-40 dekányit, megy be a fagyra, és amikor gyors kaja kell, előkapjuk, és savanyú káposztás tészta lesz belőle...:-) 


Hozzávalók:

Az alaphoz:

1 fej vöröshagyma
Kevés olaj
1 púpos ek őrölt paprika
3 dl víz

A tésztához:

2 merőkanál liszt
2 tojás
Kevés só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:

Pörkölt alapot készítünk, azaz a kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a piros paprikát, majd felöntjük vízzel. Főzzük egy kicsit, amíg besűrűsödik, hozzákeverjük a káposztát. Levesszük a tűzről, közvetlenül ebéd előtt keverjük majd össze a tésztával.

A tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a gyufatésztát, csak más technikával vágjuk fel. Miután egymásra tettük a tészta csíkokat, trapéz formákra vágjuk úgy, hogy egyet jobbra, egyet balra vágunk.


Lobogó vízben kifőzzük. Közvetlenül evés előtt felmelegítjük a káposztát és belekeverjük a tésztát. 

Jó sok borssal tálaljuk.

2014. január 21., kedd

Gyors marhagulyás

Ma egy újrahasznosítési tippel érkeztem...volt a hűtőben egy gulyásos tányérnyi marhapörkölt. Ez a mennyiség kb egy főre lett volna elég, ezért hát úgy döntöttem, gulyást készítek belőle...Rém egyszerű, gyors és mindannyian jóllaktunk belőle...:-) 

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma
Kevés olaj
Vegeta ízlés szerint
2 ek őrölt paprika
3-4 szem kockára vágott krumpli
1 tányér marhapörkölt

A csipetkéhez:

10 dkg liszt
1 tojás 
Csipet só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levesszük, és belekeverjük a piros paprikát. Felöntjük egy kevés vízzel, beledobjuk a krumplit és további annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Közepes lángon addig főzzük így, ameddig a krumpli megpuhul.

Hozzáöntjük a pörköltet. Sóval, vegetával ízesítjük. Amikor felforrt, belefőzzük a csipetkét.