Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 1., péntek

Töltött buci

A héten kaptam kóstolóba egy szelet valami hasonló töltött csodát, és elhatároztam, hogy ilyet én is készítek...:-)  ami azonos, az a tészta, a tölteléket magam találtam ki ismét olyan módon, hogy felcsaptam a hűtőt, ês amit találtam, abból valami sűrűbb ragu szerű tölteléket kreáltam, lényegében bármivel tölthető, így ha gyakrabban készítjük más-más töltelékkel, mindig valami új ízélmény...:-) 

Az enyém most így sikerült:



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
1 ek só
2,5 dl tej
Csipet cukor
2,5 dkg élesztő
50 ml étolaj

A töltelékhez:

15 dkg csirkemell
2 újhagyma
2-2 gerezd fokhagyma
1 kápia paprika
50 dkg gomba
80 g zsírszalonna
90 g füstölt sonka
1 csokor petrezselyem zöldje
1 tk őrölt paprika
3 dl tejföl
1 tojás10 dkg reszelt sajt
Bors
Vegeta
Fokhagyma granulátum

A tetejére:

Tejföl
Reszelt sajt
Lenmag
Szezám mag


Elkészítése:

Először a töltelék hozzávalóit készítjük elő...apró kockákra vágjuk a csirkemellet,  vegetával ízesítjük, felkockázzuk a szalonnát, sonkát, kápia paprikát. Karikára vágjuk a hagymát, szeleteljük a gombát.

Ha ez megvan, bedagasztjuk a tésztát. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót összekeverjük, majd ráöntjük az élesztős tejet...bedagasztjuk. Lágy, de könnyen kezelhető tésztát kapunk. Amíg duplájára kel, elkészítjük a tölteléket.

A zsírszalonna zsírját kisütjük, majd a pörcöt kivesszük, és beletesszük a hagymát, fokhagymát, kápia paprikát. Megpároljuk. Hozzáadjuk a csirkemellet, és a sonkát. Fehéredésig pároljuk, majd mehet bele a gomba. 

Puhára főzzük, parikát szórunk bele, majd 2 púpos evőkanál tejfölt adunk hozzá, végül belekeverjük a tojást és a felaprított petrezselymet. Sőval borssal ízesítjük.

A megkelt tésztát két gombócra osztjuk. Vékonyra sodorjuk. Összekeverünk két kanál tejfölt 2gerezd fokhagymával, sóval, borssal fokhagyma granulátummal, és a kisodort tésztára kenjük a felét. A tészta egyik felébe belekanalazzuk a töltelék felét, megszórjuk reszelt sajttal, ráhajtjuk a tészta másik felét. Szélét jól lenyomkodjuk. A másikat is ugyanígy készítjük el.




Tetejére tejfölt kenünk, reszelt sajtot, len-, és szezám magot szórunk. 180 fokos sütőben kb 45 perc alatt aranybarnára sütjük.


Háromszögekre vágva tálaljuk.

2013. október 29., kedd

Rakott karfiol

Az áramszolgáltatónk egy napos áramszünetet ígért a mai napra, így gyorskajaként rakott karfiollal készültem....de...mivel ez is sütést igényel, ami nálunk villany, így igyekeznem kellett...már  reggel 6-kor mentem a boltba vásárolni, hogy tuti kész legyek 8-ig....ami persze mondanom sem kell, nem sikerült, viszont, ami jó hír volt, hogy az áramosok sem kapkodták el, hogy kikapcsolják a szolgáltatást...így bőven be tudtam fejezni...:-) 

Hozzávalók:

1 nagyobb karfiol
1 fej vöröshagyma
50 dkg darálthús sertés lapockából
Kevés olaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
3 dl tejföl
1 tk őrölt piros paprika
Oregánó
Bazsalikom
Bors
Vegeta
Fokhagyma granulátum
2 dl rizs

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira bontjuk, jól megmossuk, vegetával ízesített vízben félpuhára főzzük.

A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd kicsivel több, mint a duplája vízzel felöntjük, sózzuk, és kevergetés nélkül közepes lángon addig főzzük, amíg elforrja az összes levét. Ekkor levesszük a tűzről, fedővel letakarva kb 10 percig pihentetjük.

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darálthúst, a zúzott fokhagymát, sót, oregánót, bazsalikomot(a fűszerek mennyiségét mindenki a saját ízlésének megfelelően adagolja, én hajlamos vagyok mindent túlfűszerezni...:-) 
Fehéredésig pároljuk, majd belekeverjük a pirospaprikát, és felöntjük kb 2 dl vízzel. Puhára főzzük, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, én meg borssal, vegetával ízesítettem a végén.

Egy kerámia tálba egyenletesen eloszlatjuk a rizst, ráöntjük a húst szafttal együtt. Megszórjuk a reszelt sajt felével. Ennek a tetejére szép sorban ráfektetjük a karfiol rózsákat. En azért főzöm csak félpuhára, mert különben nagyon omlós lenne, nem lehetne szépen kirakni, aztán majd a sütőben úgyis puhul még. A karfiol tetejére kenjük a fokhagyma granulátummal elkevert tejfölt, végül a reszelt sajt másik felét is rászórjuk.

200 fokra felmelegített sütőben addig sütjük, amíg megpirul a teteje.




2013. október 27., vasárnap

Tyúkpörkölt kacsazúzával

A hétvégi bevásárlás alkalmával tyúkcombra pályáztam a csibeboltban, de későn voltam, így lecsúsztam róla...mivel mindenképp tyúkpörköltet képzeltem  el vasárnapi főételnek, így úgy döntöttem, jó lesz tyúk nyaka és szárnya is...Megspékelve egy jó adag zúzával...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg tyúknyak
50 dkg tyúkszárny
50 dkg kacsazúza
3 fej vöröshagyma kockára vágva
Kevés olaj
2 ek őrölt piros paprika
Só ízlés szerint
2 kis szem krumpli

Elkészítése:

A hagymát kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a piros paprikát, majd felöntjük egy kevés vízzel. Beletesszük a húst és a zúzát, annyi vizet adunk hozzá, hogy épp csak ellepje és közepes lángon puhára főzzük.

Amikor megpuhult, belevágjuk a hasábra vágott krumplit. 20 percig főzzük tovább, ennyi idő alatt puhul meg a krumpli.

Gyufatésztával tálaljuk. Elkészítését itt írtam le...:-)