Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 10., vasárnap

Márton napi sült kacsa

Igaz ugyan, hogy libát illene enni Márton napján, de nálunk ezúttal kacsa sült...egészen pontosan kacsaszárny.

Azt mondják, aki ezen a napon nem eszik libát, egész évben éhezni fog...remélem a kacsa is megteszi, különben szép év elé nézünk...:-D 

Egy kg kacsaszárnyból készült, és igazság szerint nem is kell hozzá más, leszámítva a párolt lila káposztát és a pörcös krumplit...de ez a bejegyzés most  tulajdonképpen a kacsáról szól...

Szóval előző este jól megtisztítjuk a husit, majd besózzuk. Másnap kb 2 dl vizet öntünk alá egy lábosban, és fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk.

Amikor megpuhult, tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.. Akkor az igazi, ha jó omlós és ragadós...:-) 


2013. november 8., péntek

Püfte krumpli

Egy újabb krumplis örökség a nagypapámtól...ez a recept is Apatinból származik, gyerekkoromban sokszor ettünk ilyet náluk, azóta elfelejtődött, kissé méltatlanul...merthogy nagyon finom, nem mindennapi krumpli-köret...és ez is annak a bizonyítéka, hogy a krumplinak bizony ezer arca van, és mindegyik nagyon, de nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1fej vöröshagyma
1 dl olaj
Bors

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát szintén meghámozzuk, félbe vágjuk, és így szeleteljük vékonyra.

Teflon bevonatú lábosba tesszük őket, megsózzuk, ráöntjük az olajat, és fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk, egészen addig, amíg az alatta lévő vizet el nem főli, és a krumpli pirosra sül...(én ma nem öntöttem rá vizet, a saját levében, amit enged, abban főtt, ill. közben sült is az olajban) szükség esetén, ha a krumpli kevesebb levet enged, kevés vízzel pótoljuk.

Amikor megpuhult, és szépen lesült(hébe-hóba keverünk rajta egyet-egyet) bőségesen borsozzuk. Ízlés szerint...:-)


2013. november 6., szerda

Káposztás cvekedli

Ma megint valami gyorskajában kellett gondolkodjak, mert programunk volt délelőttre...találtam hát a fagyon egy fél fej káposztát reszelve, ez adta az ihletést...

Azt hiszem, nem nagyon szorul magyarázatra a cvekedli szó jelentése, de ha esetleg mégis lenne, aki nem ismerné, kockatésztát jelent...:-) azaz káposztás tészta..saját kezűleg gyúrt házi tésztával...mert úgy az igazi.Ez a mai ebédünk.

Hozzávalók:

1 kis fej káposzta
50 ml olaj
Só ízlés szerint

A tésztához:

30 dkg liszt
2 tojás
1 kk só
50 ml víz

Elkészítése:

Hagyományos esetben, amikor friss kàposztából készítjük, tökgyalun legyaluljuk a káposztát, lesózzuk, majd amikor levet engedett, jól kinyomkodjuk. ( mivel nekem most fagyasztott volt, így eresztett elég levet só nélkül is, így aztán kinyomkodtam, és utólag sóztam meg)

Olajon puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk.

Elkészíthetjük száraz tésztából is, ebben az esetben fodros nagykockát válasszunk. De az igazi mégis az, amikor házi tésztát gyúrunk hozzá. Ennek elkészítését már leírtam ITT  a gyufatészta kapcsán. A különbség annyi, hogy vékonyabbra nyújtjuk, és kb 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd cikkcakkban daraboljuk.

Lobogó vízben kifőzzük, majd összefőzzük a káposztával. Van, aki cukrozottan, édesen szereti, mi jó sok borssal...:-)