Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 18., hétfő

Házi melegszendvics krém

Egy újabb gyorskaját hoztam ma, elég gyakori vacsora ez nálunk, amikor marad kenyér, az általában melegszendvicsként végzi... pakolhatunk rá bármit, ami otthon van, vagy ami épp eszünkbe jut...a kedvencünk azonban ez a krém.

Végtelenül egyszerűen, gyorsan elkészíthető, nagyon finom és nem is kerül sokba...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg vagdalthús (én a Lidl-ben veszem az ekkora kiszerelésű konzervet)
1 kis fej vöröshagyma fele
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk  őrölt pirospaprika
1 ek pirosarany
2 ek mustár
2 ek ketchup
Bors

Elkészítése:

A vagdalthúst villával összetörjük, belekeverjük a többi hozzávalót. Ízlés szerint variálható a különböző ízesítők mennyisége. Felhasználásig hűtőben pihentetjük. Akkor jó, ha van ideje az ízeknek összeérni.

Ezzel a krémmel kenjük meg a kenyeret, sajtot reszelünk rá. Megpakolhatjuk paprikával, paradicsommal, hagymával, amit szeretünk. 200 fokos sütőben ropogósra sütjük.


2013. november 17., vasárnap

"Tabbikenyér" bogyópingvinekkel

Mit tegyünk, ha a gyerek közli velünk, hogy ő ugyan nem fog vacsorázni, és bármit mondunk is, semmi nem jó neki!!??Biztosan ismerős a szitu, nem hinném, hogy csak nálunk fordul elő...:-) Hozzuk meg a kedvét valami olyannal, amire aztán tuti ráharap...

Pár napja ismét ez volt a műsor itthon, így aztán elkezdtem "tabbi kenyeret" gyártani...Azok kedvéért, akik nem ismernék a Teletubbies nevű "örök klasszikust", az egy kerek formájú kenyér, ami a kislányom által pár évvel ezelőttig nagy kedvencnek számító mesében a főhősök eledele volt...:-) 

Akkoriban mindig arra kért, ilyen kenyeret csináljak neki vacsira, innen az ötlet...igen ám, de azóta eltelt pár év, a királylányom is okosodott, nem lehet megetetni holmi üres vajas májkrémmel megkent pogácsa szaggatóval kiszúrt kenyér béllel....ezért aztán gondoltam, kidekorálom...a nagy kedvenc oliva bogyó szeleteket választottam szemnek, a másik favorit a sajt, ebből vágtam az orrát, végül némi kápia paprika szeletből készült az orr...

És, hogy a siker garantált legyen, jöttek az oliva pingvinek...a facebookon találkoztam velük, és most jött el az idő, hogy bevessem egy kis étvágygerjesztőnek...:-) 




2013. november 16., szombat

Kisgombóc

...ami tulajdonképpen krumplis gombóc, a tésztája ugyanolyan, mint a szilvás gombócé. Gyerekkorom legeslegkedvencebb kajája...mostanában már inkább csak mirelit krumplis nudliból szoktuk csinálni, és az egy remek gyorskaja, de ez is, mint minden úgy az igazi, ha házi tésztából készül...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

80 dkg krumpli
40 dkg liszt
2 tk só
2 tojás

A szafthoz:

2 fej vöröshagyma
1 dl olaj
1,5 dl víz
2 ek őrölt paprika
1 kis doboz tejföl

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük.  Ha megfőtt leszűrjük és krumplinyomóval pépesítjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojást és összegyúrjuk. Könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk, a liszt minőségétől függően változhat a szükséges liszt mennyiség.

A már összegyúrt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, levágunk egy darabot, kb 2 ujjnyi vastagságú hengert sodrunk belőle, majd kb 2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Az  így kapott tészta darabkákból diónyi gombócokat formázunk.

Ha megvannak a gombócok, elkészítjük a szaftot. A kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajban. A tűzről levéve belekeverjük az őrölt paprikát, majd felöntjük a vízzel. Jó sűrű pörköltszaftot kapunk, amibe belekeverjük a tejfölt.

A gombócokat lobogó sós vízben kifőzzük. Ha az összes feljött a víz tetejére, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd jól összekeverjük a szafttal.