Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 16., szombat

Kisgombóc

...ami tulajdonképpen krumplis gombóc, a tésztája ugyanolyan, mint a szilvás gombócé. Gyerekkorom legeslegkedvencebb kajája...mostanában már inkább csak mirelit krumplis nudliból szoktuk csinálni, és az egy remek gyorskaja, de ez is, mint minden úgy az igazi, ha házi tésztából készül...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

80 dkg krumpli
40 dkg liszt
2 tk só
2 tojás

A szafthoz:

2 fej vöröshagyma
1 dl olaj
1,5 dl víz
2 ek őrölt paprika
1 kis doboz tejföl

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük.  Ha megfőtt leszűrjük és krumplinyomóval pépesítjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojást és összegyúrjuk. Könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk, a liszt minőségétől függően változhat a szükséges liszt mennyiség.

A már összegyúrt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, levágunk egy darabot, kb 2 ujjnyi vastagságú hengert sodrunk belőle, majd kb 2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Az  így kapott tészta darabkákból diónyi gombócokat formázunk.

Ha megvannak a gombócok, elkészítjük a szaftot. A kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajban. A tűzről levéve belekeverjük az őrölt paprikát, majd felöntjük a vízzel. Jó sűrű pörköltszaftot kapunk, amibe belekeverjük a tejfölt.

A gombócokat lobogó sós vízben kifőzzük. Ha az összes feljött a víz tetejére, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd jól összekeverjük a szafttal.




Nincsenek megjegyzések: