Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 21., csütörtök

Töltött zsemle

Hetek óta készülök rá, hogy ezt készítem ebédre, de valahogy mindig volt más helyette...ma azonban ötlet híján úgy gondoltam itt a remek alkalom...:-) 

Általában túróval töltött édes változatban találkozom ezzel, én vegyesen szoktam, de mivel mindenki erre ugrik rá nálunk, az édes-túrós pedig megmarad, így ezúttal csak ezt sütöttem...:-) 

Hozzávalók:

8 db zsemle
70 dkg csiperke gomba
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 ek őrölt paprika
2 púpos ek tejföl
1 csapott ek liszt
25 dkg füstölt párizsi ( elhagyható)
25 dkg reszelt sajt
Só,bors ízlés szerint

Elkészítése:

A vöröshagymát kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Beletesszük a megtisztított, felszeletelt gombát, takaréklángon addig pároljuk, amíg levet ereszt. Megszórjuk piros paprikával. Puhára főzzük.

A tejfölből, lisztből habarást készítünk, belekeverjük, ezután hozzáadjuk a kockára vágott párizsit. Sóval, borssal ízesítjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a félbevágott zsemléket, kivesszük a belsejét, apró darabokra csípkedjük, és hozzákeverjük a gombához.  Ezzel a töltelékkel töltjük vissza a zsemléket.

Reszelt sajtot szórunk rá, majd 200 fokra felmelegített sütőben kb 10 perc alatt pirosra sütjük.


2013. november 20., szerda

Stefánia vagdalt

Egy nagyon egyszerű sülttel készültem ma...az összetétele gyakorlatilag a fasírozottéval azonos, a különbség abból adódik, hogy hasáb formában sütjük a belsejében főtt tojással...illetve egy kis sajttal...:-) 

Mindamellett, hogy nagyon finom, a szépsége abban is rejlik, hogy hidegen-melegen egyaránt tálalható, sőt két kenyér közé szendvicsként is kiváló.

Hozzávalók:

50 dkg darálthús sertés lapockából
1 kis fej vöröshagyma apró kockára vágva
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors ízlés szerint
1 tk őrölt piros paprika
1 csokor friss petrezselyem aprítva
10 dkg száraz kenyér beáztatva

3 főtt tojás
5 dkg reszelt sajt (elhagyható)

Elkészítése:

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, hőálló jénaiban kilapítjuk, a közepére hosszában sorakoztatjuk a tojásokat, rászórjuk a reszelt sajtot, majd a husi széleivel befedjük.

Meglocsoljuk kevés olajjal, alufóliával lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb fél órát sütjük fólia alatt, majd azt levéve róla pirosra sütjük.

Tetszés szerint rizzsel, krumplival tálaljuk.


2013. november 19., kedd

Citromfű tea

A késői jóidőnek köszönhetően gyönyörűen kihajtott a kiskertben a citromfű, amit nyár végén visszavágtunk. Ezért aztán kapva kaptam az alkalmon, és leszüreteltem belőle egy tállal.



Lecsípkedtem a szárról a leveleket, majd hasonlóan a csipkebogyóhoz, papírtányérra tettem és felköltöztettem a kazánhoz száradni...két nap sem kellett, és máris kellőképpen kiszáradt.


Ezután már csak annyi dolgom maradt, hogy kézzel jó apró darabkákra szétmorzsoljam, és ezzel máris elkészült a teám alapanyaga.


Utolsó lépésként kerestem egy kisebb méretű üvegecskét, és beleöntöttem.


És hogy mire is jó ez a csodatea?

Főként ideg-és szívnyugtató hatásáról ismert, emellett kiváló vírusölő, görcsoldó, javítja az emésztést, serkenti az epeműködést. Rendkívül jó antibakteriális hatással is rendelkezik.

Alkalmazzák alvászavarok, álmatlanság, puffadás hányinger, fejfájás,gyomorrontás esetén, sőt, külsőleg a herpeszvírus kezelésére is alkalmas.

Elkészítése:

1 bögre forró vízbe 1 evőkanál citromfű levelet teszünk, és 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és ízlés szerint édesítjük.