Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 3., vasárnap

Hercegnő burgonya

Egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy megpróbálkozom ezzel, de valahogy sosem jutottam el a kivitelezésig...ezidáig...:-)

Be kell vallanom, azt hittem könnyebb lesz ez a habzsákos nyomkodósdi, de valószínűleg az lehetett a probléma, hogy még nem jöttem rá a megfelelő technikára...sebaj, majd legközelebb...:-)

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
5 dkg margarin
2 tojás sárgája
Szerecsendió
70 ml tej (szükség esetén)

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, krumplinyomóval pépesítjük. Hagyjuk kihűlni.

Belekeverjük a tojás sárgáját, szerecsendióval ízesítjük, ha nem elég lágy tegyünk bele tejet...nekem 70 ml kellett hozzá... habzsákba tesszük. Sütőpapírral bélelt tepsibe kupacokat nyomunk belőle.

220 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt aranybarnára sütjük.




2013. november 1., péntek

Töltött buci

A héten kaptam kóstolóba egy szelet valami hasonló töltött csodát, és elhatároztam, hogy ilyet én is készítek...:-)  ami azonos, az a tészta, a tölteléket magam találtam ki ismét olyan módon, hogy felcsaptam a hűtőt, ês amit találtam, abból valami sűrűbb ragu szerű tölteléket kreáltam, lényegében bármivel tölthető, így ha gyakrabban készítjük más-más töltelékkel, mindig valami új ízélmény...:-) 

Az enyém most így sikerült:



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
1 ek só
2,5 dl tej
Csipet cukor
2,5 dkg élesztő
50 ml étolaj

A töltelékhez:

15 dkg csirkemell
2 újhagyma
2-2 gerezd fokhagyma
1 kápia paprika
50 dkg gomba
80 g zsírszalonna
90 g füstölt sonka
1 csokor petrezselyem zöldje
1 tk őrölt paprika
3 dl tejföl
1 tojás10 dkg reszelt sajt
Bors
Vegeta
Fokhagyma granulátum

A tetejére:

Tejföl
Reszelt sajt
Lenmag
Szezám mag


Elkészítése:

Először a töltelék hozzávalóit készítjük elő...apró kockákra vágjuk a csirkemellet,  vegetával ízesítjük, felkockázzuk a szalonnát, sonkát, kápia paprikát. Karikára vágjuk a hagymát, szeleteljük a gombát.

Ha ez megvan, bedagasztjuk a tésztát. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót összekeverjük, majd ráöntjük az élesztős tejet...bedagasztjuk. Lágy, de könnyen kezelhető tésztát kapunk. Amíg duplájára kel, elkészítjük a tölteléket.

A zsírszalonna zsírját kisütjük, majd a pörcöt kivesszük, és beletesszük a hagymát, fokhagymát, kápia paprikát. Megpároljuk. Hozzáadjuk a csirkemellet, és a sonkát. Fehéredésig pároljuk, majd mehet bele a gomba. 

Puhára főzzük, parikát szórunk bele, majd 2 púpos evőkanál tejfölt adunk hozzá, végül belekeverjük a tojást és a felaprított petrezselymet. Sőval borssal ízesítjük.

A megkelt tésztát két gombócra osztjuk. Vékonyra sodorjuk. Összekeverünk két kanál tejfölt 2gerezd fokhagymával, sóval, borssal fokhagyma granulátummal, és a kisodort tésztára kenjük a felét. A tészta egyik felébe belekanalazzuk a töltelék felét, megszórjuk reszelt sajttal, ráhajtjuk a tészta másik felét. Szélét jól lenyomkodjuk. A másikat is ugyanígy készítjük el.




Tetejére tejfölt kenünk, reszelt sajtot, len-, és szezám magot szórunk. 180 fokos sütőben kb 45 perc alatt aranybarnára sütjük.


Háromszögekre vágva tálaljuk.

2013. október 29., kedd

Rakott karfiol

Az áramszolgáltatónk egy napos áramszünetet ígért a mai napra, így gyorskajaként rakott karfiollal készültem....de...mivel ez is sütést igényel, ami nálunk villany, így igyekeznem kellett...már  reggel 6-kor mentem a boltba vásárolni, hogy tuti kész legyek 8-ig....ami persze mondanom sem kell, nem sikerült, viszont, ami jó hír volt, hogy az áramosok sem kapkodták el, hogy kikapcsolják a szolgáltatást...így bőven be tudtam fejezni...:-) 

Hozzávalók:

1 nagyobb karfiol
1 fej vöröshagyma
50 dkg darálthús sertés lapockából
Kevés olaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
3 dl tejföl
1 tk őrölt piros paprika
Oregánó
Bazsalikom
Bors
Vegeta
Fokhagyma granulátum
2 dl rizs

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira bontjuk, jól megmossuk, vegetával ízesített vízben félpuhára főzzük.

A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd kicsivel több, mint a duplája vízzel felöntjük, sózzuk, és kevergetés nélkül közepes lángon addig főzzük, amíg elforrja az összes levét. Ekkor levesszük a tűzről, fedővel letakarva kb 10 percig pihentetjük.

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darálthúst, a zúzott fokhagymát, sót, oregánót, bazsalikomot(a fűszerek mennyiségét mindenki a saját ízlésének megfelelően adagolja, én hajlamos vagyok mindent túlfűszerezni...:-) 
Fehéredésig pároljuk, majd belekeverjük a pirospaprikát, és felöntjük kb 2 dl vízzel. Puhára főzzük, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, én meg borssal, vegetával ízesítettem a végén.

Egy kerámia tálba egyenletesen eloszlatjuk a rizst, ráöntjük a húst szafttal együtt. Megszórjuk a reszelt sajt felével. Ennek a tetejére szép sorban ráfektetjük a karfiol rózsákat. En azért főzöm csak félpuhára, mert különben nagyon omlós lenne, nem lehetne szépen kirakni, aztán majd a sütőben úgyis puhul még. A karfiol tetejére kenjük a fokhagyma granulátummal elkevert tejfölt, végül a reszelt sajt másik felét is rászórjuk.

200 fokra felmelegített sütőben addig sütjük, amíg megpirul a teteje.