Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 14., csütörtök

Töltött káposzta

Azt hiszem nem szükséges hosszan ecsetelnem ennek a fogásnak a szépségét, önmagáért beszél....imádom.:-)

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta (én a vecsésit szeretem)
2 fej vöröshagyma
3 ek őrölt pirospaprika
2-3 szelet füstölt szalonna
1 l víz
3 babérlevél
10-20 szem egész bors
Kevés olaj

A gombóchoz:

50 dkg darálthűs sertés lapockából
Fél fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl főtt rizs
1 tojás
1 tk őrölt paprika
Bors ízlés szerint

Elkészítése:

A felkockázott vöröshagymát és a szalonna szeleteket kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levéve megszórjuk őrölt paprikával, ráöntjük a vizet. A káposztát àtmossuk, kinyomkodjuk, majd a pörköltalapba keverjük. Hozzáadjuk a babért, borsot, sózzuk, puhára főzzük. Szükség szerint pótoljuk az időközben elfőtt vizet.

Amíg puhul, elkészítjük a gombócnak valót. Belekeverjük a húsba a tojást, sót, borsot, kockára vágott vöröshagymát, fokhagymát, őrölt paprikát. Megfőzzük a rizst, a húshoz keverjük.

Gombócokat formázunk belőle és a megpuhult káposztára tesszük őket. Fedő alatt takaréklángon időnként megrázogatva addig főzzük, amíg megpuhul a hús.


2013. november 10., vasárnap

Márton napi sült kacsa

Igaz ugyan, hogy libát illene enni Márton napján, de nálunk ezúttal kacsa sült...egészen pontosan kacsaszárny.

Azt mondják, aki ezen a napon nem eszik libát, egész évben éhezni fog...remélem a kacsa is megteszi, különben szép év elé nézünk...:-D 

Egy kg kacsaszárnyból készült, és igazság szerint nem is kell hozzá más, leszámítva a párolt lila káposztát és a pörcös krumplit...de ez a bejegyzés most  tulajdonképpen a kacsáról szól...

Szóval előző este jól megtisztítjuk a husit, majd besózzuk. Másnap kb 2 dl vizet öntünk alá egy lábosban, és fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk.

Amikor megpuhult, tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.. Akkor az igazi, ha jó omlós és ragadós...:-) 


2013. november 8., péntek

Püfte krumpli

Egy újabb krumplis örökség a nagypapámtól...ez a recept is Apatinból származik, gyerekkoromban sokszor ettünk ilyet náluk, azóta elfelejtődött, kissé méltatlanul...merthogy nagyon finom, nem mindennapi krumpli-köret...és ez is annak a bizonyítéka, hogy a krumplinak bizony ezer arca van, és mindegyik nagyon, de nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1fej vöröshagyma
1 dl olaj
Bors

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát szintén meghámozzuk, félbe vágjuk, és így szeleteljük vékonyra.

Teflon bevonatú lábosba tesszük őket, megsózzuk, ráöntjük az olajat, és fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk, egészen addig, amíg az alatta lévő vizet el nem főli, és a krumpli pirosra sül...(én ma nem öntöttem rá vizet, a saját levében, amit enged, abban főtt, ill. közben sült is az olajban) szükség esetén, ha a krumpli kevesebb levet enged, kevés vízzel pótoljuk.

Amikor megpuhult, és szépen lesült(hébe-hóba keverünk rajta egyet-egyet) bőségesen borsozzuk. Ízlés szerint...:-)