Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. november 16., szombat

Kisgombóc

...ami tulajdonképpen krumplis gombóc, a tésztája ugyanolyan, mint a szilvás gombócé. Gyerekkorom legeslegkedvencebb kajája...mostanában már inkább csak mirelit krumplis nudliból szoktuk csinálni, és az egy remek gyorskaja, de ez is, mint minden úgy az igazi, ha házi tésztából készül...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

80 dkg krumpli
40 dkg liszt
2 tk só
2 tojás

A szafthoz:

2 fej vöröshagyma
1 dl olaj
1,5 dl víz
2 ek őrölt paprika
1 kis doboz tejföl

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük.  Ha megfőtt leszűrjük és krumplinyomóval pépesítjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojást és összegyúrjuk. Könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk, a liszt minőségétől függően változhat a szükséges liszt mennyiség.

A már összegyúrt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, levágunk egy darabot, kb 2 ujjnyi vastagságú hengert sodrunk belőle, majd kb 2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Az  így kapott tészta darabkákból diónyi gombócokat formázunk.

Ha megvannak a gombócok, elkészítjük a szaftot. A kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajban. A tűzről levéve belekeverjük az őrölt paprikát, majd felöntjük a vízzel. Jó sűrű pörköltszaftot kapunk, amibe belekeverjük a tejfölt.

A gombócokat lobogó sós vízben kifőzzük. Ha az összes feljött a víz tetejére, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd jól összekeverjük a szafttal.




2013. november 14., csütörtök

Töltött káposzta

Azt hiszem nem szükséges hosszan ecsetelnem ennek a fogásnak a szépségét, önmagáért beszél....imádom.:-)

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta (én a vecsésit szeretem)
2 fej vöröshagyma
3 ek őrölt pirospaprika
2-3 szelet füstölt szalonna
1 l víz
3 babérlevél
10-20 szem egész bors
Kevés olaj

A gombóchoz:

50 dkg darálthűs sertés lapockából
Fél fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl főtt rizs
1 tojás
1 tk őrölt paprika
Bors ízlés szerint

Elkészítése:

A felkockázott vöröshagymát és a szalonna szeleteket kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levéve megszórjuk őrölt paprikával, ráöntjük a vizet. A káposztát àtmossuk, kinyomkodjuk, majd a pörköltalapba keverjük. Hozzáadjuk a babért, borsot, sózzuk, puhára főzzük. Szükség szerint pótoljuk az időközben elfőtt vizet.

Amíg puhul, elkészítjük a gombócnak valót. Belekeverjük a húsba a tojást, sót, borsot, kockára vágott vöröshagymát, fokhagymát, őrölt paprikát. Megfőzzük a rizst, a húshoz keverjük.

Gombócokat formázunk belőle és a megpuhult káposztára tesszük őket. Fedő alatt takaréklángon időnként megrázogatva addig főzzük, amíg megpuhul a hús.


2013. november 10., vasárnap

Márton napi sült kacsa

Igaz ugyan, hogy libát illene enni Márton napján, de nálunk ezúttal kacsa sült...egészen pontosan kacsaszárny.

Azt mondják, aki ezen a napon nem eszik libát, egész évben éhezni fog...remélem a kacsa is megteszi, különben szép év elé nézünk...:-D 

Egy kg kacsaszárnyból készült, és igazság szerint nem is kell hozzá más, leszámítva a párolt lila káposztát és a pörcös krumplit...de ez a bejegyzés most  tulajdonképpen a kacsáról szól...

Szóval előző este jól megtisztítjuk a husit, majd besózzuk. Másnap kb 2 dl vizet öntünk alá egy lábosban, és fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk.

Amikor megpuhult, tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.. Akkor az igazi, ha jó omlós és ragadós...:-)