A héten kaptam kóstolóba egy szelet valami hasonló töltött csodát, és elhatároztam, hogy ilyet én is készítek...:-) ami azonos, az a tészta, a tölteléket magam találtam ki ismét olyan módon, hogy felcsaptam a hűtőt, ês amit találtam, abból valami sűrűbb ragu szerű tölteléket kreáltam, lényegében bármivel tölthető, így ha gyakrabban készítjük más-más töltelékkel, mindig valami új ízélmény...:-)
Az enyém most így sikerült:
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
1 ek só
2,5 dl tej
Csipet cukor
2,5 dkg élesztő
50 ml étolaj
A töltelékhez:
15 dkg csirkemell
2 újhagyma
2-2 gerezd fokhagyma
1 kápia paprika
50 dkg gomba
80 g zsírszalonna
90 g füstölt sonka
1 csokor petrezselyem zöldje
1 tk őrölt paprika
3 dl tejföl
1 tojás10 dkg reszelt sajt
Só
Bors
Vegeta
Fokhagyma granulátum
A tetejére:
Tejföl
Reszelt sajt
Lenmag
Szezám mag
Elkészítése:
Először a töltelék hozzávalóit készítjük elő...apró kockákra vágjuk a csirkemellet, vegetával ízesítjük, felkockázzuk a szalonnát, sonkát, kápia paprikát. Karikára vágjuk a hagymát, szeleteljük a gombát.
Ha ez megvan, bedagasztjuk a tésztát. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót összekeverjük, majd ráöntjük az élesztős tejet...bedagasztjuk. Lágy, de könnyen kezelhető tésztát kapunk. Amíg duplájára kel, elkészítjük a tölteléket.
A zsírszalonna zsírját kisütjük, majd a pörcöt kivesszük, és beletesszük a hagymát, fokhagymát, kápia paprikát. Megpároljuk. Hozzáadjuk a csirkemellet, és a sonkát. Fehéredésig pároljuk, majd mehet bele a gomba.
Puhára főzzük, parikát szórunk bele, majd 2 púpos evőkanál tejfölt adunk hozzá, végül belekeverjük a tojást és a felaprított petrezselymet. Sőval borssal ízesítjük.
A megkelt tésztát két gombócra osztjuk. Vékonyra sodorjuk. Összekeverünk két kanál tejfölt 2gerezd fokhagymával, sóval, borssal fokhagyma granulátummal, és a kisodort tésztára kenjük a felét. A tészta egyik felébe belekanalazzuk a töltelék felét, megszórjuk reszelt sajttal, ráhajtjuk a tészta másik felét. Szélét jól lenyomkodjuk. A másikat is ugyanígy készítjük el.
Tetejére tejfölt kenünk, reszelt sajtot, len-, és szezám magot szórunk. 180 fokos sütőben kb 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Háromszögekre vágva tálaljuk.